Det enkleste brødet du noen gang vil bake – og kanskje det beste også. Sprø skorpe, saftig innside og nystekt duft som fyller hele kjøkkenet. Perfekt til frokost, suppe eller bare med litt god olivenolje.
Ingredienser:
- 430 g hvetemel (eller en blanding med litt grovt mel om ønskelig)
- 1 g tørrgjær (ca. 1/4 teskje)
- 8 g salt (ca. 1 1/4 teskje)
- 345 g vann (romtemperert)
Slik gjør du:
- Bland de tørre ingrediensene:
Ha mel, gjær og salt i en stor bolle og rør det sammen. - Tilsett vann:
Hell i vannet og rør til alt er blandet. Deigen skal være klissete og ganske løs – det er helt riktig. - Hev deigen:
Dekk bollen med plastfolie eller lokk, og la deigen heve i romtemperatur i 12–18 timer. Den skal boble og ha hevet seg godt. - Form deigen:
Strø litt mel på benken. Bruk en slikkepott til å brette deigen et par ganger over seg selv og form den forsiktig til en rund eller oval form. Ikke kna! - Etterhev:
Legg deigen på et bakepapir, dekk med et klede og la den etterheve i ca. 1–2 timer. - Forvarm ovnen:
Sett en støpejernsgryte (eller annen ildfast gryte med lokk) i ovnen og varm den opp til 250 °C i god tid før steking (ca. 30 minutter). - Stek brødet:
Når ovnen og gryta er varm, ta ut gryta forsiktig, løft brødet med bakepapiret og legg det i gryta. Legg på lokket og stek i 30 minutter. - Fjern lokket og stek videre:
Ta av lokket og stek i ytterligere 10–15 minutter, til brødet har fått en fin, gyllen skorpe. - Avkjøl:
La brødet hvile på rist i minst 30 minutter før du skjærer i det.