Det enkleste brødet du noen gang vil bake – og kanskje det beste også. Sprø skorpe, saftig innside og nystekt duft som fyller hele kjøkkenet. Perfekt til frokost, suppe eller bare med litt god olivenolje.


Ingredienser:

  • 430 g hvetemel (eller en blanding med litt grovt mel om ønskelig)
  • 1 g tørrgjær (ca. 1/4 teskje)
  • 8 g salt (ca. 1 1/4 teskje)
  • 345 g vann (romtemperert)

Slik gjør du:

  1. Bland de tørre ingrediensene:
    Ha mel, gjær og salt i en stor bolle og rør det sammen.
  2. Tilsett vann:
    Hell i vannet og rør til alt er blandet. Deigen skal være klissete og ganske løs – det er helt riktig.
  3. Hev deigen:
    Dekk bollen med plastfolie eller lokk, og la deigen heve i romtemperatur i 12–18 timer. Den skal boble og ha hevet seg godt.
  4. Form deigen:
    Strø litt mel på benken. Bruk en slikkepott til å brette deigen et par ganger over seg selv og form den forsiktig til en rund eller oval form. Ikke kna!
  5. Etterhev:
    Legg deigen på et bakepapir, dekk med et klede og la den etterheve i ca. 1–2 timer.
  6. Forvarm ovnen:
    Sett en støpejernsgryte (eller annen ildfast gryte med lokk) i ovnen og varm den opp til 250 °C i god tid før steking (ca. 30 minutter).
  7. Stek brødet:
    Når ovnen og gryta er varm, ta ut gryta forsiktig, løft brødet med bakepapiret og legg det i gryta. Legg på lokket og stek i 30 minutter.
  8. Fjern lokket og stek videre:
    Ta av lokket og stek i ytterligere 10–15 minutter, til brødet har fått en fin, gyllen skorpe.
  9. Avkjøl:
    La brødet hvile på rist i minst 30 minutter før du skjærer i det.