Denne lasagnen er en vegansk vri på den klassiske retten vi alle kjenner og elsker. Laget med en fyldig tomatsaus, kremet béchamelsaus og lagvis med lasagneplater og ost – helt uten animalske produkter. Perfekt til både hverdagsmiddag og helgekos! Server gjerne med hvitløksbrød og en frisk salat.


Ingredienser

Tomatsaus

  • 1 gul løk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, presset eller finhakket
  • 2 ss olivenolje
  • 1 gulrot, finhakket
  • 2 bokser hakkede tomater (gjerne med basilikum og oregano)
  • 3 dl vann + grønnsaksbuljong eller sjalottløkfond
  • ½ ts sukker
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss paprikapulver
  • Oregano, basilikum, pepper og evt. salt (smak til)
  • Litt sitronsaft (valgfritt)
  • 1 pakke vegansk kjøtterstatning (f.eks. Hälsans Kök Sojafarse eller Beyond Minced)

Béchamelsaus

  • 4 ss plantemargarin
  • 4 ss hvetemel
  • 7 dl usøtet plantemelk (f.eks. mandelmelk)
  • 2 ts salt
  • Pepper, etter smak
  • Litt revet muskatnøtt
  • 1 ss næringsgjær (valgfritt, gir litt ostesmak)

Tilbehør

  • Lasagneplater (sjekk at de er veganske)
  • Revet vegansk ost
  • Ferskt brød eller veganske hvitløksbaguetter (f.eks. Hatting 3-pk)

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 220 °C.
  2. Lag tomatsausen:
    • Fres løk og gulrot i olivenolje på middels varme i en stor kjele, til løken er blank.
    • Tilsett hvitløk og la surre i ett minutt under omrøring.
    • Ha i hakkede tomater, vann med buljong, sukker, paprikapulver, soyasaus og krydder.
    • Kok opp, senk varmen, og la småkoke.
  3. Stek kjøtterstatning i egen panne etter anvisning på pakken. Bland den deretter inn i tomatsausen, og la småkoke i ca. 30 minutter. Spe med litt vann hvis sausen blir for tykk. Smak til med salt, pepper og gjerne litt sitronsaft.
  4. Lag béchamelsausen:
    • Smelt margarin i en gryte, rør inn melet og spe gradvis med plantemelk mens du visper.
    • Når sausen er jevn og tykk, smak til med salt, pepper, muskat og eventuelt næringsgjær.
  5. Monter lasagnen:
    • Start med et lag tomatsaus i bunnen av en ildfast form.
    • Legg over et lag lasagneplater, deretter béchamelsaus og så tomatsaus igjen.
    • Gjenta lagene til du er tom for saus. Avslutt med béchamelsaus og et godt lag revet vegansk ost på toppen.
  6. Stek midt i ovnen i 30–40 minutter, til overflaten er gyllen og boblende.
  7. La hvile i ca. 10 minutter før servering. Det gir lasagnen tid til å sette seg og blir enklere å skjære i pene stykker.