Denne lasagnen er en vegansk vri på den klassiske retten vi alle kjenner og elsker. Laget med en fyldig tomatsaus, kremet béchamelsaus og lagvis med lasagneplater og ost – helt uten animalske produkter. Perfekt til både hverdagsmiddag og helgekos! Server gjerne med hvitløksbrød og en frisk salat.
Ingredienser
Tomatsaus
- 1 gul løk, finhakket
- 1 fedd hvitløk, presset eller finhakket
- 2 ss olivenolje
- 1 gulrot, finhakket
- 2 bokser hakkede tomater (gjerne med basilikum og oregano)
- 3 dl vann + grønnsaksbuljong eller sjalottløkfond
- ½ ts sukker
- 1 ss soyasaus
- 1 ss paprikapulver
- Oregano, basilikum, pepper og evt. salt (smak til)
- Litt sitronsaft (valgfritt)
- 1 pakke vegansk kjøtterstatning (f.eks. Hälsans Kök Sojafarse eller Beyond Minced)
Béchamelsaus
- 4 ss plantemargarin
- 4 ss hvetemel
- 7 dl usøtet plantemelk (f.eks. mandelmelk)
- 2 ts salt
- Pepper, etter smak
- Litt revet muskatnøtt
- 1 ss næringsgjær (valgfritt, gir litt ostesmak)
Tilbehør
- Lasagneplater (sjekk at de er veganske)
- Revet vegansk ost
- Ferskt brød eller veganske hvitløksbaguetter (f.eks. Hatting 3-pk)
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 220 °C.
- Lag tomatsausen:
- Fres løk og gulrot i olivenolje på middels varme i en stor kjele, til løken er blank.
- Tilsett hvitløk og la surre i ett minutt under omrøring.
- Ha i hakkede tomater, vann med buljong, sukker, paprikapulver, soyasaus og krydder.
- Kok opp, senk varmen, og la småkoke.
- Stek kjøtterstatning i egen panne etter anvisning på pakken. Bland den deretter inn i tomatsausen, og la småkoke i ca. 30 minutter. Spe med litt vann hvis sausen blir for tykk. Smak til med salt, pepper og gjerne litt sitronsaft.
- Lag béchamelsausen:
- Smelt margarin i en gryte, rør inn melet og spe gradvis med plantemelk mens du visper.
- Når sausen er jevn og tykk, smak til med salt, pepper, muskat og eventuelt næringsgjær.
- Monter lasagnen:
- Start med et lag tomatsaus i bunnen av en ildfast form.
- Legg over et lag lasagneplater, deretter béchamelsaus og så tomatsaus igjen.
- Gjenta lagene til du er tom for saus. Avslutt med béchamelsaus og et godt lag revet vegansk ost på toppen.
- Stek midt i ovnen i 30–40 minutter, til overflaten er gyllen og boblende.
- La hvile i ca. 10 minutter før servering. Det gir lasagnen tid til å sette seg og blir enklere å skjære i pene stykker.