Skolebrød vekker barndomsminner for mange, og det fine er at de er enkle å lage helt veganske. Perfekt til søndagskaffen, dugnad, eller når du bare har lyst på noe ekstra godt.

Ingredienser

Bolledeig

  • 5 dl plantemelk (havre- eller soyamelk fungerer bra)
  • 100 g vegansk margarin
  • 100 g sukker
  • 1 pose tørrgjær (ca. 11 g)
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • Ca. 800 g hvetemel (start med 700 g og juster deretter)

Vegansk vaniljekrem

  • 4 dl usøtet plantemelk
  • 3 ss maisstivelse (Maizena)
  • 3 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker eller 1/2 ts vaniljepulver
  • En klype gurkemeie (kun for farge)

Topping

  • Melis + litt vann eller sitronsaft til glasur
  • Revet kokos

Slik gjør du

1. Deigen

  1. Varm plantemelken til den er lunken (ca. 37 °C).
  2. Smelt margarinen og bland med melken.
  3. Tilsett sukker, salt, kardemomme og tørrgjær.
  4. Bland inn hvetemel litt etter litt og elt deigen godt i 8–10 minutter, til den er smidig og slipper bakebollen.
  5. Dekk med klede og hev i ca. 1 time, til dobbel størrelse.

2. Lag vaniljekremen

  1. Bland alle ingrediensene til kremen i en kjele og visp godt sammen.
  2. Varm opp under konstant visping til det tykner. Ta av varmen og avkjøl helt før bruk.

3. Form og etterhev

  1. Del deigen i ca. 20 emner og trill til boller. Jeg liker å forme de til litt avlange og flate boller – omtrent som små ovale puter.
  2. Legg på bakepapirkledd stekebrett og trykk en grop i midten av hver bolle.
  3. Etterhev i ca. 30–40 minutter.

4. Fyll og stek

  1. Forvarm ovnen til 225 °C.
  2. Fyll gropen i hver bolle med en god teskje vaniljekrem.
  3. Stek midt i ovnen i 10–12 minutter, til de er gylne.
  4. Avkjøl på rist.

5. Pynt

  1. Rør sammen melisglasur og smør en ring rundt vaniljekremen.
  2. Dypp i kokos.